Plastfri indkøb og opbevaring af frugt- og grøntsager

Siden 1. januar 2021 har det ikke været tilladt at udlevere gratis plastikposer. Men vidste du, at de små tynde plastikposer, som findes i supermarkedernes frugt- og grøntafdeling ikke er omfattet af forbuddet?

Det synes vi er rigtig ærgerligt. Både fordi kvaliteten af disse poser er så ringe, at de er svære at genbruge. Men også fordi engangsplastik forurener i hele sin livscyklus: Når det produceres, transporteres og forbruges, og når det til sidst ender som affald.

Et plastfrit alternativ med mange anvendelsesmuligheder

Heldigvis findes der efterhånden en masse gode og mere miljøvenlige alternativer. Et af dem er de såkaldte ”mesh bags” – små hæklede indkøbsnet der kan vaskes og bruges igen og igen. De fylder ingenting at have med i tasken og er nemme at bruge, uanset om du køber stykvis eller efter vægt.

Ud over indkøb er de små net også velegnede til opbevaring af frugt og grøntsager. Hullerne i nettet giver nemlig mulighed for luftcirkulation, så der ikke dannes kondens og indholdets holdbarhed forlænges.

De kan også bruges som vaskepose til fx rondeller eller babysokker, til opbevaring og samling af legetøj, små bamser m.m., som salatslynge eller som sæbepose der holder samling på små stykker sæbe, så den faste sæbe kan bruges helt op.

Er de virkelig bedre for miljøet?

Når vi udskifter engangsprodukter med genbrugelige og holdbare produkter, sparer vi ikke kun på Jordens ressourcer. Vi mindsker også den forurening, der er forbundet med affaldshåndtering og produktion af nye produkter.

Men nogle gange kan det være svært at gennemskue, om det "grønne" produkt man står med i hænderne virkelig er et bedre alternativ.

Mange supermarkeder og webshops er for eksempel begyndt at sælge frugt- og grøntsagsnet, som er lavet af polyester eller andre plastikbaserede materialer. De holder selvfølgelig længere end en tynd engangsplastikpose, men plastholdige produkter afgiver mikroplast – både når de vaskes og når de bruges (slides).

Bitte små stykker plast som ender i naturen og i vores økosystem.

De frugt- og grøntsagsnet du kan finde i vores lille butik, afgiver ikke mikroplast. De er lavet af GOTS certificeret økologisk bomuld og nedbrydes uden at efterlade skadelige stoffer. De produceres i Europa, hvilket blandt andet betyder, at transportvejen hertil er væsentligt kortere end for de (billige) alternativer, der masseproduceres fx i Kina.

Flere grønne alternativer på vej

Tak fordi du læste med!

Vi arbejder hele tiden på at finde nye, miljøvenlige løsninger. Hvis du har lyst til at få besked, når vi lancerer nye produkter eller kommer med tips til grønnere hverdag, så skriv dig op til vores nyhedsbrev eller følg os på Instagram eller Facebook.


Forrige artikel Næste artikel

Skriv en kommentar

Vi gør venligst opmærksom på, at kommentarer skal godkendes, før de publiceres