Fjern kalk uden brug af kemikalier

Drikkevandet fra hanerne i Danmark indeholder kalk, og når vand fordamper efterlader det kalkaflejringer. Du kender det fra din kogekedel, der med tiden bliver hvid i bunden. Eller glaskaraflen som får hvide striber eller dråber.

Problemet er, at kogekedlen bruger mere strøm og går hurtigere i stykker, hvis den får lov at kalke til. Og glaskaraflen ser beskidt ud, selvom du lige har vasket den.

Det findes der heldigvis løsninger på. Også af den bæredygtige slags - helt uden brug af kemikalier :-) 

    

Glasflasker

Fyld flasken med appelsinjuice og lad den stå i køleskabet et døgns tid. Juicen indeholder naturlig frugtsyre, som nedbryder kalken og efterlader din glasflaske fin og kalkfri.

Juicen behøver ikke at gå til spilde bagefter. Den kan sagtens drikkes eller indgå som ingrediens fx i en chokoladekage.

Istedet for appelsinjuice, kan du også bruge citronsaft. For eksempel til små glasflasker, eller hvis kalkaflejringerne kun sidder i bunden af flasken.

Glasflasker - den hurtige

Hæld en håndfuld ukogte ris og et par deciliter husholdningseddike i flasken. Ryst grundigt indtil du kan se, at kalken er opløst. Skyl efter med rent vand.

Kogekedlen

For at undgå, at din kogekedel kalker til, kan du lægge en lille ned i kedlen, når du koger vand. Kalkfangerens fine ståltråde af rustfrit stål opsamler simpelthen kalken, og når kalkfangeren er tør og afkølet, kan du fjerne kalken fra den ved at holde den under rindende vand og massere den lidt.

Fakta

Bor du i den østlige del af Danmark, har dit drikkevand et højere kalkindhold end i den vestlige del af Danmark. 


Næste artikel

Skriv en kommentar

Vi gør venligst opmærksom på, at kommentarer skal godkendes, før de publiceres